Νέα

DENTSPLY SIRONA ως πιλοτικό εργαστήριο στην Ελλάδα
Πριν από λίγο καιρό μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους Δημήτρη Βαρβατάκο και Νίκο Τζανιδάκη, Pilot Lab και Official Trainers στα συστήματα CAD CAM για εργαστήρια, του εργοστασίου DENTPSLY SIRONA.
Σε ένα χώρο που λειτουργεί από το 1994 στη Γλυφάδα οι 2 συνάδελφοι με ιδιαίτερο ζήλο κατάφεραν να φθάσουν το εργαστήριό τους σε ένα υψηλό επίπεδο παροχών και εδώ και πολλά χρόνια να κατακτήσουν μεγάλη μερίδα οδοντοτεχνιτών μέσω του εκπαιδευτικού ρόλου τους στα ψηφιακά συστήματα.
Πείτε μας λίγα λόγια για το εργαστήριό σας. Τι σας οδήγησε στο δρόμο της οδοντικής τεχνολογίας;
Το εργαστήριό μας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Φοιτήσαμε και οι δύο στο τμήμα της Οδοντικής Τεχνολογίας των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και μάλιστα έτυχε να γνωριζόμαστε πριν από την εισαγωγή μας στην σχολή. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μας διαπιστώσαμε ότι μας άρεσε το αντικείμενο της σχολής και αφού είδαμε ότι ταιριάζαμε ως προσωπικότητες έχοντας τις ίδιες αξίες και φιλοσοφία , αποφασίσαμενα πορευτούμε μαζί με στόχο την ίδρυση του δικού μας εργαστηρίου. Αποφοιτώντας από την σχολή, δουλέψαμε αρχικά σε άλλα εργαστήρια αποκτώντας την ανάλογη εμπειρία και στη συνέχεια ιδρύσαμε το δικό μας εργαστήριο. Στην πορεία μας, κι αφού είχαμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τις αρχικές δυσκολίες, διακρίναμε αρκετά πρόωρα, και συγκεκριμένα από το 2008, ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα επηρέαζε σημαντικά τη φύση του επαγγέλματος κι αποφασίσαμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Γιατί νομίζετε πως σας επέλεξε η DENTSPLY SIRONA ως πιλοτικό εργαστήριο στην Ελλάδα?
Η ενασχόλησή μας με τα ψηφιακή συστήματα ξεκίνησε αρκετά νωρίς και το 2009 αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην αγορά του συστήματος Cad-Cam της SΙRΟΝΑ (η οποία και σήμερα κατέχει βασικό ρόλο στην αγορά με την επωνυμία DENTSPLY SIRONA μετά την σύμπραξή της με την εταιρεία DENTSPLY). Η αλήθεια είναι ότι τότε αναλαμβάναμε ένα αρκετά μεγάλο επενδυτικό ρίσκο, κυρίως λόγω του μεγάλου ποσού που απαιτούσε η αγορά ενός συστήματος Cad-Cam, όμως η πεποίθησή μας για την ανάπτυξη αυτού του κλάδου ήταν τόσο μεγάλη που το τολμήσαμε. Από την αρχή η βασική οπτική μας ήταν να «εκμεταλευτούμε» στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που μας προσέφερε το ψηφιακό σύστημα, προσπαθώντας να το εντάξουμε στην καθημερινή ροή του εργαστηρίου. Σκοπός μας ήταν να το εξελίξουμε μέσω της συνεχούς εκμάθησης των λογισμικών, των νέων υλικών, αλλά και παράλληλα με την αναβάθμισή του με κάθε νέα τεχνολογία που προέκυπτε στην πορεία.
Η εμπειρία μας , η αγάπη για ποιοτική εργασία και το ενδιαφέρον μας για ανάπτυξη και εξέλιξη γύρω από την ψηφιακή τεχνολογία, πιστεύουμε, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διέκρινε σε εμάς τόσο το εργοστάσιο όσο και η αντιπροσωπεία DENTICA AE και τους οδήγησε στην απόφαση να επιλέξουν το εργαστήριό μας ως πιλοτικό στην χώρα μας.
Είναι γνωστό ότι καλείστε σε παρουσιάσεις εντός του εργοστασίου στη Γερμανία αλλά και σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες για την εκπαίδευση των συναδέλφων. Τα σεμινάρια πόσο απαραίτητα είναι και τι ακολουθεί μετά στην πράξη;
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας η γνώση είναι δύναμη. Βασικός τρόπος για τον εμπλουτισμό και την εξέλιξη των γνώσεων πάνω στο αντικείμενό μας, πέρα από τις βασικές σπουδές, είναι η παρακολούθηση σεμιναρίων, είτε διαζώσης είτε σε μορφή webinars.
Η συμμετοχή σε σεμινάρια, είτε ως ομιλητής είτε ως ακροατής, και η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων είναι ανεκτίμητη αφού η «πληροφορία-γνώση» μπορεί να έρθει από οπουδήποτε, αρκεί φυσικά να είμαστε πρόθυμοι και «ανοικτοί» να την δεχτούμε. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που συμβάλλει στην εξέλιξή όλων μας ως επαγγελματίες. Είναι πολύ ευχάριστο και δημιουργικό όταν εφαρμόζονται αυτές οι γνώσεις στην καθημερινή εργασιακή ροή. Είναι φορές που απορείς πώς δεν είχες σκεφτεί κάτι, π.χ. πρακτικής φύσεως, μόνος σου ή πώς μπορεί να δυσκολευόσουν με κάποιες τεχνικές τόσα χρόνια, ενώ υπήρχε μια πιο απλή αντίστοιχη λύση.
Όλο και περισσότεροι οδοντίατροι αποκτούν ενδοστοματικούς σαρωτές. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε όταν λαμβάνετε το ψηφιακό αποτύπωμα?
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα στην ένταξη ενδοστοματικών σαρωτών στα οδοντιατρεία. Η εταιρεία DENTSPLY SIRONA, ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ενδοστοματικών σαρωτών καθώς ήταν η εταιρεία που δημιούργησε τον πρώτο ενδοστοματικό σαρωτή το 1985, μας ενέπνευσε στο να επενδύσουμε πάνω στην ψηφιακή τεχνολογία και να την εντάξουμε στο εργαστήριό μας. Αρχίσαμε να δεχόμαστε ψηφιακά αποτυπώματα από το 2010, χρησιμοποιώντας στην αρχή δικό μας server, από οδοντιάτρους που είχαν το σύστημα Cerec της DENTSPLY SIRONA. Στην συνέχεια με την ανάπτυξη της εφαρμογής του «Sirona Connect» (και σήμερα του «Connect Case Center») μέσω του server της εταιρίας DENTSPLY SIRONA, η λήψη ψηφιακών αποτυπωμάτων αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε δεχτεί μέχρι σήμερα πάνω από 3.000 ψηφιακά αποτυπώματα.
Βασικό ρόλο σε ένα ψηφιακό αποτύπωμα παίζει η αξιοπιστία που παρέχει ο εκάστοτε ενδοστοματικός σαρωτής, ειδικά στις προσθετικές εργασίες μεγαλύτερης έκτασης, καθώς και ο χειρισμός του σαρωτή από τον οδοντίατρο. Είναι πολύ σημαντικό, φυσικά, να έχει γίνει σωστή εκπαίδευση του οδοντιάτρου στην λήψη ενός ψηφιακού αποτυπώματος καθώς επίσης, να είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία παρασκευής των δοντιών και απώθησης των ούλων δεν αλλάζει είτε πρόκειται για αναλογική είτε για ψηφιακή αποτύπωση.
Βελτιώνει το ψηφιακό μέτρο τελικά την επικοινωνία ιατρείου – εργαστηρίου?
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ψηφιακή αποτύπωση είναι η άμεση και βελτιωμένη επικοινωνία οδοντιάτρου και εργαστηρίου κατά τη λήψη ενος ψηφιακού αποτυπώματος. Συγκεκριμένα, ο οδοντίατρος μπορεί κατά τη λήψη του αποτυπώματος να ελέγξει την ποιότητα της αποτύπωσης, της καταγραφής της σύγκλεισης και, επιπροσθέτως, να γίνει ταυτόχρονα ο έλεγχος και από εμάς. Όποια, τυχόν, ατέλεια υπάρχει μπορεί να διορθωθεί επί τόπου, χωρίς να χαθεί καθόλου χρόνος. Σημαντικό είναι ότι ο από κοινού έλεγχος του αποτυπώματος βοηθάει στην αποφυγή παρεξηγήσεων, μεταξύ οδοντιάτρου και οδοντοτεχνίτη, ως προς την ύπαρξη ή μη διαφόρων ατελειών (μη σωστή απεικόνιση των ορίων, έλλειψη χώρου με τους ανταγωνιστές, παραλληλότητες των παρασκευασθέντων δοντιών), αφού το αποτύπωμα απεικονίζεται σε μεγέθυνση και όλα είναι πιο ξεκάθαρα. Η ψηφιακή απεικόνιση, επίσης, δίνει την δυνατότητα στον οδοντίατρο να βελτιώσει την ποιότητα της δουλειάς του, αφού μπορεί εύκολα να εντοπίσει «μικροαστοχίες» της αποτύπωσης οι οποίες ίσως δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε ένα αναλογικό αποτύπωμα.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το μεγάλο πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χρόνου, αφού εξαλείφεται ο χρόνος που χρειάζεται για την παραλαβή του αντίστοιχου αναλογικού αποτυπώματος.
Παρόλη την αγάπη σας στην ψηφιακή τεχνολογία τι σχόλιο έχετε να κάνετε για τη λεγόμενη αντιπαράθεση Digital vs Analog στο εργαστήριο;
Κατά την γνώμη μας δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στην αναλογική και την ψηφιακή τεχνολογία. Η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται ως συνέχεια της αναλογικής για να προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία και πιο ελεγχόμενο χειρισμό των διαφόρων τεχνικών βασιζόμενη όμως και στην γνώση που πρέπει να υπάρχει από την αναλογική τεχνολογία. Επιπροσθέτως η ψηφιακή τεχνολογία δίνει την δυνατότητα χρήσης καινούργιων υλικών τα οποία είναι πιο αισθητικά και βιοσυμβατά με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των εργασιών που παράγουμε. Πιστεύουμε πως το καλύτερο είναι ο συνδυασμός των δύο τεχνικών, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κάθε μία.
Πείτε μας για τους νέους επαγγελματίες. Πως πρέπει να καταρτιστούν για να πορευθούν σωστά?
Βασικό μέλημα κάθε νέου επαγγελματία θα πρέπει να είναι η απόκτηση των σωστών γνώσεων που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματός μας. Η εκμάθηση θα πρέπει να είναι συνεχής γιατί οι τεχνικές και τα υλικά εξελίσσονται συνεχώς και θα πρέπει να υπάρχει διαρκής ενημέρωση ως προς τις εξελίξεις στον κλάδο μας. Σημαντικό ρόλο παίζει η παρακολούθηση σεμιναρίων, επιδείξεων νέων τεχνικών (μέσω webinar, ή επιμορφωτικών video), η συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αξιόλογους συναδέλφους μας κ. Βλαχόπουλο, κ. Ψαρρή και κ. Καστελάνο διότι η παρακολούθηση σεμιναρίων και επιδείξεών τους βοήθησαν καθοριστικά στην βελτίωση και εξέλιξή μας.
Οπότε, πιστεύουμε ότι οι νέοι συνάδελφοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς και ειδικά, επί του προκειμένου, στη γνώση και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας αφού έχει αρχίσει να καθιερώνεται με δυναμικό τρόπο στον κλάδο μας.
Πιστεύετε πως οι νέοι επαγγελματίες είναι περισσότερο ευνοημένοι λόγω της υψηλής τεχνολογίας αλλά και των βελτιωμένων υλικών και ενημέρωσης στην οποία έχουν πρόσβαση;
Η ψηφιακή τεχνολογία και γενικότερα η εξέλιξη των τεχνικών και των υλικών έχει βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας μας σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.
Πολλά στάδια των εργασιών έχουν απλουστευθεί ή γίνονται πιο ελεγχόμενα με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των εργασιών. Επίσης με τη βοήθεια του διαδικτύου μπορούν οι νέοι επαγγελματίες να έχουν πιο γρήγορη και άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, την εκμάθηση (μέσω webinars, ή διαδικτυακών συνδέσεων και επιμορφωτικών video) σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν το συνεχές ενδιαφέρον τους και «μεράκι» για εξέλιξη.
Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η βελτίωση των συνθηκών και των χρόνων κατασκευής ορισμένων εργασιών έχει οδηγήσει και σε αντίστοιχη πίεση ως προς τον χρόνο παράδοσης. Όντως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σημαντική βελτίωση στον χρόνο κατασκευής και αυτό είναι προς όφελος όλων (οδοντοτεχνίτη – οδοντιάτρου – ασθενή), όμως δεν θα πρέπει να γίνεται πανάκεια και να θεωρείται δεδομένο για όλες τις περιπτώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, είναι απαραίτητη η συμμετοχή της κλασσικής τεχνικής από τον κάθε οδοντοτεχνίτη η οποία απαιτεί ένα σεβαστό χρόνο για την ολοκλήρωση μιας σωστής εργασίας.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του εργαστηρίου σας? Τι προβλέπετε πως θα γίνει στα εργαστήρια σε σχέση με τα ψηφιακά συστήματα το επόμενο διάστημα?
Στόχος μας είναι να εντάξουμε σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό την ψηφιακή τεχνολογία στην ροή του εργαστηρίου, αφού τώρα είναι γύρω στο 70%, επεκτείνοντάς την σε περισσότερα είδη οδοντοτεχνικών εργασιών.
Η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει πολλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν από τα εργαστήρια.
Είναι γεγονός ότι τα ενδοστοματικά scanners θα αποτελούν απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού ενός οδοντιατρείου στο αρκετά άμεσο μέλλον , οπότε και τα εργαστήρια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη νέα πραγματικότητα και τις συνθήκες που δημιουργούνται.
Κατά την γνώμη μας, θα πρέπει να είμαστε θετικοί ως προς την ψηφιακή τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας δίνει. Ιδανικό θα είναι να την εντάξουμε στην εργασιακή μας καθημερινότητα, αντλώντας στο έπακρο τα ωφέλη που προσφέρει, και σε συνδυασμό πάντα με τις γνώσεις και τεχνικές από την αναλογική τεχνική να πορευθούμε δυναμικά στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο μας.